Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzoltók vendégségben

2012.12.02

Már hagyomány óvodánkban, hogy tűzoltók (hölgy, hölgyek) jönnek el óvodánkba, akik csoportonként haladva beszélgetnek a gyerekekkel a tűzoltók munkájáról.

Játékos, gyermek közeli megközelítéssel elevenítették fel a gyerekekkel közösen, milyen a tűzoltó autó, melyek a jelentős részei, milyenek a színei, miért van rá szükség?

Megmutatták, hogyan néz ki egy tűzoltóruha, hogyan kell és miért nagyon gyorsan felvenni.

A gyerekek felpróbálhatták a sisakot és közben megtanultak szabályosan bemutatkozni, mert ez egy mentés során nagyon fontos lehet.

Megismerhették és meghallgathatták a tűzjelző szirénát, megtudhatták, hogy a füst felfelé száll, és ezért a földön kúszva kell kimenekülni a lakásból. Mindezt el is játszhatták, sok gyerek ekkor tanult meg szabályosan kúszni. Még a kicsik is örömmel és lelkesedéssel vettek részt a feladatokban.

Rendkívül szemléletesen mutatták meg a gyerekeknek, hogy ha kipattan karácsonykor a csillagszóróról egy szikra, és meggyulladna a ruhájuk, miért nem szabad futni és mi a helyes teendő.

Megtudhatták és ki is próbálhatták, hogy ebben az esetben hemperegni kell a földön, hogy minél előbb elfojtsuk a lángokat.

(mindezt egy pólóra varrt krepp-papír szalaggal érzékeltették, ami lobogott futás közben, tehát pont úgy viselkedett, mint a tűz lángjai.)