Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszi csoport

 zz11.jpgCsoportunk hosszú évek gyakorlatát és jó tapasztalatait követve vegyes életkorú, 3-7 éves gyermekekkel működik. Számunkra nagyon fontos, hogy a gyermekek örömmel járjanak a csoportba, hisz ez a „második” otthonuk, míg szüleik dolgoznak.  Ennek  érdekében  munkálkodunk az érzelmi biztonság, az otthonos, nyugodt légkör és környezet kialakításán. A szeretet, a feltétel nélküli elfogadás vezeti mindennapi tevékenységeinket, melynek alapját

a Gyermeki játék adja, hisz jól tudjuk,   kicsinyeink  ezen keresztül szerzik az őket körülvevő világról tapasztalataikat. Csoportunk nagyon jó adottságokkal rendelkezik mind méretileg, mind felszereltségét illetően. Az esztétikus és praktikus környezet kialakítása során vadonatúj bútorzattal gazdagodott termünk, ahova jó érzés belépni mindenkinek. A játékok és egyéb felszerelések a gyermekek számára könnyen és biztonságosan elérhetőek, cserélhetőek, sőt mobilizálhatóak is, ha a játék vagy egyéb tevékenység úgy kívánja. A nap folyamán bármikor lehetőségük van a gyermekeknek a szabad mozgás adta örömök átélésére, amit mozgásfejlesztő eszközeinkkel tudunk számukra folyamatosan biztosítani.

A vegyes csoportban úgy fejlődnek gyermekeink, mintha egy nagy családban lennénk: a kicsik  beszoktatását, az új helyzetek, emberek elfogadását örömmel segítik a nagycsoportosok, a kicsik pedig áhitattal  igyekeznek megtanulni mindazt, amit a nagyok már tudnak. Öröm látni őket, ahogy felelősséggel segítik az eligazodást a szabályok, szokások útvesztőjében. Az óvodába lépést, beilleszkedést segítjük a rugalmas, egyéni igényekhez igazodó beszoktatással a gyermek és a szülő igényeit is szem előtt tartva.

A csoportban lehetőség van számtalan játék kipróbálására: babaszobában sütni-főzni-babusgatni lehet, építő és közlekedési szőnyegen szebbnél-szebb építmények alakítására, autózásra kerülhet sor. Szeretünk rajzolni, gyurmázni, festeni, barkácsolni, szép dolgokat készíteni a csoport díszítésére. Nagyon sok mesekönyvünk, bábunk segíti a fantázia fejlődését. A kreatív, fejlesztő-, logikai- gondolkodós- és társasjátékok is bármikor elővehetők.

Az iskolára való felkészítés során nagy figyelmet fordítunk a tanulási képességek fejlesztésére. Ennek érdekében Montessori eszközrendszert is alkalmazunk,melyek játékos formában erősítik többek között a figyelmet, gondolkodást, számfogalmat, megismertetnek a betűk-, számok világával, és előkészíti a gyermek ujjait az írásra.

A mozgás nagyon fontos szerepet kap nálunk, ezért is van saját bordásfalunk, hozzá rengeteg mobilizálható  mozgásfejlesztő eszközünk, melyeket a nap folyamán bármikor használhatnak a gyerekek.

A friss levegőn folyó játék is fontos szerepet kap: amikor csak tehetjük, kimegyünk a szabadba játszani, sétálni, kirándulni, ehhez előzetes tervet is készítünk. Állatkertben, piacon, sétákon, kiránduláson, kertben folyamatosan ismerkedünk a természeti környezetünkkel. Minden apró alkalmat megragadunk a gyermeki gondolkodás, a megismerés folyamatának segítése érdekében. Ezért minden jeles napot óvodai vagy csoportszinten megünnepelünk: van Autómentes Nap, Állatok Világnapja, Népmese Napja, Víz Világnapja, a Föld Napja, Madarak és Fák Napja, valamint a hagyományos ünnepeinkre való készülődés, ráhangolódás: Mikulás, Karácsony, Húsvét, melyeket játszóházak előznek meg, ahol lehetőség van a családdal együtt készülődni, beszélgetni, ismerkedni. A szülők bizalommal fordulnak hozzánk minden estben, ha segítségre van szükségük a gyermek nevelésével kapcsolatban. Erre mi mindig nyitottak vagyunk, valljuk, hogy a nevelés közös feladatunk, egymást segítve, kiegészítve haladunk a megismerés rögös útján.

Népi játék, néptánc, gyermektánc alapjának elsajátítása, beépítése a mindennapok életébe, játékidőbe, körjátékok az udvaron. A zenei nevelés alapja az énekes játék, mert általa nemcsak a zenei képességek fejlődnek, hanem a gyermek teljes személyisége. A járás, játékos mozgások, egyszerű ismétlődő mozdulatformák az óvodáskorú gyermekek”táncának” előkészítői. Az ismétlődő mozdulatokkal általában az egyenletes lüktetést fejezzük ki , ritkább esetben a dalok ritmusát. A népi gyermekjátékok átadása már hagyományosan szinesíti a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztését, szívesen öltik magukra ezeket a szerepeket, a népi ritmusok nemcsak ritmusérzéküket fejlesztik hanem, bennük él tovább nyelvi örökségünk, szókincsünk. A népdalok és a zene segítségével a magyar tánc mozgáskultúra elemeit tanulják.

SZERETETTEL, MINDEN GYERMEK EGYEDISÉGÉHEZ IGAZODVA várjuk a gyermekeket csoportunkba!

Fotógalériánk ékes bizonyítéka mindennapjaink sokszínűségének, fogadják őszinte szeretettel!

Óvodapedagógus: Hümpfner Anna 

                             

Dadus néni:            Szabó Ilona