Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ficánka csoport

 

                                                                                                                                                                      ficanka.jpg  "A gyermekkor  évei azok az esztendők,  amikor a szív a legérzékenyebb, leghajlékonyabb. Amit oda elültetünk, aligha lehet valaha is onnan kipusztítani."

/ J.F.Oberlin /

 

Az óvodai mindennapok játékos, gyermekszemmel is értelmes eltöltésére törekszünk, megkönnyítve a                   mindennapos együttlétet. Együtt élünk a gyermekekkel a személyiség tisztelete alapján.

Lessük az útját, ritmusát, hagyjuk kifejlõdni, megnyilatkozni, mielõtt "szándékosan" formálnánk! Nem "tananyagot", hanem önmagukat és minket tanulnak, s csakis ezen keresztül a környezõ világot.
Semmit se sürgetünk, lassan, ráérõsen, biztos és gyöngéd kézzel dolgozunk.
Az elfogadást és annak apró megnyilvánulásait tartjuk fontosnak.

Mindig azt tesszük, ami az adott helyzetbõl természetesen következik. Énekelünk, rajzolunk, mesélünk, mondókázunk, mozgunk, beszélgetünk, ha úgy adódik. Közben gyermekeink észrevétlenül szívják magukba azokat a tapasztalatokat, amelyekkel a környezõ világot, az embereket, a köztük lévõ kapcsolatokat ismerik meg. Nem is sejtve, hogy közben tanulnak, csak azt érzik, hogy játszottak és jól érezték magukat.
Ezen felül mindvégig szem elõtt tatjuk a képességek megalapozását, az önállóságra nevelés elvét is. Ebben segít a Montessori pedagógiai rendszer és eszközei, melyek biztosítják az egyéni fejlesztést, a gyermekek öntevékenységét, elõsegítik, hogy minél önállóbb legyen és ezáltal kevésbé függjön a felnõttektõl.

Óvodai programunk az egészséges életmód alakítását célul tûzte ki, ezért nap mint nap azon dolgozunk, hogy gyermekeinknek biztosítsuk az "egészséges mosoly" alapjait.
Hangsúlyozottan figyelünk a táplálkozásra és a mozgásra. Minden nap eszünk gyümölcsöt, zöldséget. Gyermekeink egyik legkedveltebb irányított tevékenysége a tornatermi mozgás, amelyre hetente egy alkalommal lehetőséget teremtünk.

Amennyi idõt csak tudunk a szabadban töltünk. Séta, kirándulás, valamint szép, ligetes, fás udvarunk is ezt szolgálja.

A 2017-18-as nevelési évtől részt veszünk a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság-programjában. Megtanuljuk mindennapjainkat örömtelibben megélni, egymás felé több figyelemmel, szeretettel fordulni, észrevenni az apró örömöket, a bennünket körülvevő szép dolgokat meglátni.

Mindezek után sok színes tevékenységgel (játszóházzal, hagyományõrzéssel, stb.) megértéssel várjuk azokat a csemetéket, akiknek Szülei úgy döntenek, hogy ránk bízzák gyermeküket.

 

  

   kar_3368-erzsike-csokkentett.jpg        

 

  Kovácsné Pető Erzsébet                 Vasvári Fatima             Jászterné Beczker Viktória

     Óvodapedagógus                         Pedagógiai asszisztens             Dajka