Ficánka csoport

  „A gyermekkor  évei azok az esztendők,  amikor a szív a legérzékenyebb, leghajlékonyabb. Amit oda elültetünk, aligha lehet valaha is onnan kipusztítani.

                                                                                                                                                                                                                                                                          / J.F.Oberlin /

 

Az óvodai mindennapok játékos, gyermekszemmel is értelmes eltöltésére törekszünk, megkönnyítve a mindennapos együttlétet. Együtt élünk a gyermekekkel a személyiség tisztelete alapján.

Lessük az útját, ritmusát, hagyjuk kifejlődni, megnyilatkozni, mielőtt „szándékosan” formálnánk! Nem „tananyagot”, hanem önmagukat és minket tanulnak, s csakis ezen keresztül a környező világot.

Semmit se sürgetünk, lassan, ráérősen, biztos és gyöngéd kézzel dolgozunk.

Az elfogadást és annak apró megnyilvánulásait tartjuk fontosnak.

Mindig azt tesszük, ami az adott helyzetből természetesen következik. Énekelünk, rajzolunk, mesélünk, mondókázunk, mozgunk, beszélgetünk, ha úgy adódik. Közben gyermekeink észrevétlenül szívják magukba azokat a tapasztalatokat, amelyekkel a környező világot, az embereket, a köztük levő kapcsolatokat ismerik meg. Nem is sejtve, hogy közben tanulnak, csak azt érzik, hogy játszottak és jól érezték magukat.

Ezen felül mindvégig szem elött tatjuk a képességek megalapozását, az önállóságra nevelés elvét is. Ebben segít a Montessori pedagógiai rendszer és eszközei, melyek biztosítják az egyéni fejlesztést, a gyermekek öntevékenységét, előségítik, hogy minél önállóbb legyen és ezáltal kevésbé függjön a felnőttektõl.

Óvodai programunk az egészséges életmód alakítását célul tűzte ki, ezért nap mint nap azon dolgozunk, hogy gyermekeinknek biztosítsuk az „egészséges mosoly” alapjait.

Hangsúlyozottan figyelünk a táplálkozásra és a mozgásra. Minden nap eszünk gyümölcsöt, zöldséget. Gyermekeink egyik legkedveltebb irányított tevékenysége a tornatermi mozgás, amelyre hetente egy alkalommal lehetőséget teremtünk.

Amennyi időt csak tudunk a szabadban töltünk. Séta, kirándulás, valamint szép, ligetes, fás udvarunk is ezt szolgálja.

A 2017-18-as nevelési évtől részt veszünk a Jobb Veled a Világ Alapítvány Boldogság-programjában. Megtanuljuk mindennapjainkat örömtelibben megélni, egymás felé több figyelemmel, szeretettel fordulni, észrevenni az apró örömöket, a bennünket körülvevő szép dolgokat meglátni.

Mindezek után sok színes tevékenységgel (játszóházzal, hagyományőrzéssel, stb.) Megértéssel várjuk azokat a csemetéket, akiknek Szülei úgy döntenek, hogy ránk bízzák gyermeküket.

       

Kovácsné Pető Erzsébet

Vasvári Fatima

Beckerné Jászter
Viktória

Óvodapedagógus

Pedagógiai asszisztens

Dajka